ΤΜΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ2018-12-23T18:26:02+00:00

Project Description

ΤΜΗΜΑ ΙΣΧΙΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Πόσο καιρό θα παραμείνω στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο ?

Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί περίπου 5-8 ημέρες. Εαν ζείτε με κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει όταν επιστρέψετε στο σπίτι δε θα αντιμετωπίσετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που δεν ζει κανένας άλλος μαζί σας θα ήταν χρήσιμο να βρείτε κάποιον ο οποίος θα μένει μαζί σας στο σπίτι και θα σας εξυπηρετεί. Επίσης, η συστηματική εκτέλεση ενός οργανωμένου προγράμματος φυσικοθεραπείας είναι εντελώς απαραίτητη για να επιστρέψετε στον καλύτερο δυνατό βαθμό και στο συντομότερο χρονικό διάστημα στις καθημερινές σας δραστηριότητες στις εργασίες σας και στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά σας. Με αυτόν τον τρόπο και διαπιστώνοντας ότι μπορείτε πια να κάνετε πολλές δραστηριότητες χωρίς πόνο θα επιστρέψουν η χαμένη σας πλήρης ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση. Με άλλα λόγια θα βελτιωθεί κατακόρυφα η ποιότητα της ζωής σας.

Πόσο καιρό θα χρειαστώ το «πι» ή τις πατερίτσες?

Συνήθως οι χρήση τους διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες εκτός αν δοθούν διαφορετικές οδηγίες απότον γιατρό σας. Τόσο το «πι» όσο και τις πατερίτσες θα πρέπει να τις έχετε μαζί σας στην κλινική έτσι ώστε ο φυσικοθεραπευτής να ελέγχξει αν είναι σε καλή κατάσταση, να ρυθμίσει το ύψος τους και να σας εκπαιδεύσει να περπατάτε σωστά με αυτά.

Θα παίρνω φάρμακα μετά το χειρουργείο?

Ο γιατρός σας θα συστήσει κάποια φάρμακα που θα τα παίρνετε τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο και αφορούν στην πρόληψη των θρομβώσεων και τον περιορισμό του πόνου. Τα παυσίπονα θα τα παίρνετε όταν πονάτε και προληπτικά 30 λεπτά πριν κάνετε τις ασκήσεις σας.

Ποιές δραστηριότητες θα μπορούσα να κάνω μετά το χειρουργείο?

Σε γενικές γραμμές ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη επιστροφή στις καθημερινές σας δραστηριότητες είναι τρείς μήνες. Προφανώς κάποιοι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα από κάποιους άλλους και αυτό εξαρτάται από την ηλικία, την γενική κατάσταση της υγείας, τις υποκειμενικές φιλοδοξίες του καθένα και τη συστηματική ή μή φυσικοθεραπεία που θα ακολουθήσετε. Οι σκοποί του χειρουργείου είναι η απαλλαγή από τους πόνους και η ασφαλής επιστροφή σας στις δραστηριότητές σας. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες δραστηριότητες θα είστε σε θέση να τις εκτελείτε όταν θα ολοκλρωθεί η επούλωση τουχειρουργείου. Έτσι λοιπόν θα ήταν καλό να αποφύγετε στην αρχή δραστηριότητες που ασκούν μεγάλα φορτία στο ισχίο. Αντίθετα, δραστηριότητες όπως περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση επιτρέπονται.

Τί θα χρειαστώ στο σπίτι?

Θα χρειαστείτε να υπάρχει κουπαστή εάν και όπου υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, ένα υπερυψωμένο καπάκι για τη λεκάνη της τουαλέτας (για περίπου 12 εβδομάδες) και πατερίτσες ή «πι». Μεγάλη προσοχή σε οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να σκοντάψετε (χαλιά, μικρά σκαλάκια, χαμηλά έπιπλα, νερά στο πάτωμα, παλιές παντόφλες, μικρά κατοικίδια ζώα κλπ).

Τί πρέπει να περιμένω αμέσως μετά το χειρουργείο?

Αμέσως μετά επιτρέπονται μόνο περιορισμένες κινήσεις στο ισχίο. Όταν είστε στο κρεβάτι μαξιλάρια ή ειδικές κατασκευές χρησιμοποιούνται για να βρίσκεται το ισχίο σας σε σωστή θέση. Εαν πονάτε θα παίρνετε τα παυσίπονα που θα σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.Την επόμενη μέρα του χειρουργείου θα σας επισκευτεί ο φυσικοθεραπευτής και θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε κάποιες ασκήσεις οι οποίες θα επιταχύνουν την ανάρρωσή σας. Επίσης αφού αξιολογήσει την κατάσταση της αναπνοής σας θα σας υποδείξει κάποιες ασκήσεις για τη βελτίωση της αναπνευστικής σας ικανότητας. Αυτές οι ασκήσεις βελτιώνουν την οξυγόνωση όλου του σώματός σας και άρα τη διάθεσή σας, μειώνουν τον πόνο και εμποδίζουν την πιθανή συλλογή υγρού στους πνεύμονες. Τέλος, ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να καθίσετε με ασφάλεια σε καρέκλα και θα σας διδάξει απλές τεχνικές για κάποιες βασικές σας καθημερινές δραστηριότητες όπως το σκύψιμο και το κάθισμα, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο οποιονδήποτε τραυματισμό στο χειρουργημένο ισχίο.

Ποιά είναι η κατάλληλη αποκατάσταση μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος?

Εαν θέλετε να αποκατασταθεί το ισχίο σας στο καλύτερο δυνατό βαθμό θα πρέπει κα ακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης σε ένα κέντρο που να γνωρίζει καλά την αντιμετώπιση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Φεύγοντας από το νοσοκομείο θα ενημερωθείτε και για το ειδικό πρόγραμμα που υπάρχει για το χειρουργημένο ισχίο στο υπερσύγχρονο τμήμα Φυσικοθεραπείας της κλινικής μας.
Οι κατάλληλες ασκήσεις θα μειώσουν την δυσκαμψία της άρθρωσης και θα αυξήσουν τη δύναμη και την ελαστικότητά της. Εαν ασχολείστε με κάποιο σπορ ή χόμπυ αλλά και στην περίπτωση που το επάγγελμά σας απαιτεί εξιδικευμένη λειτουργία του ισχίου θα πρέπει να σχεδιαστουν από την ομάδα αποκατάστασης εξειδικευμένες ασκήσεις.
Τα πιο πολλά προγράμματο ξεκινούν με ασκήσεις που εκτελούνται μέσα σε ασφαλή τροχιά κίνησης.

Συμβουλές για την μετεγχειρητική περίοδο

 • Μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να γίνουν οι καθημερινές σας δραστηριότητες πιο εύκολες και να επιταχύνετε την αποθεραπεία σας.
 • Οργανώστε το χώρο της ανάρρωσής σας με τον πιο λειτουργικό τρόπο. Τοποθετήστε το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, το τηλεκοντρόλ, το ποτήρι σας, τα φάρμακά σας, το καλάθι των αχρήστων, τη χτένα σας, τα χαρτομάντηλά σας και ότι άλλο σας είναι απόλυτα χρήσιμο στο σημείο που περνάτε τις πιο πολλές ώρες της ανάρρωσής σας.
 • Τοποθετήστε τα πράγματα που χρησιμοποιέιτε πιο συχνά στο επίπεδο του χεριού σας έτσι ώστε να μήν τεντώνεστε ούτε να σκύβετε για να τα πιάσετε.
 • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας
 • Συνεργαστείτε με τον φυσικοθεραπευτή σας έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την πλήρη αποκατάσταση του χειρουργημένου σας ισχίου.
 • Ρωτήστε τον γιατρό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας για το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης χειρουργημένου ισχίου που λαμβάνει χώρα στο Μetropolitan .

Τί εννούμε λέγοντας «πλήρης αποκατάσταση» του ισχίου?

 • Ένα πλήρως αποκατεστημένο ισχίο μετά απο χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής έχει τα εξής χαρακτηριστικά
 • Απουσία πόνου τόσο στον ύπνο όσο και στις καθημερινές σηνήθειες αλλά και στις αθλητικές δραστηριότητες (αν υπάρχουν).
 • Αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικής τροχιάς σε όλες τις κινήσεις του ισχίου.
 • Επανάκτηση της δύναμης και της αντοχής των μυών του ισχίου, οι οποίοι έχουν ατροφήσει λόγω του προβλήματος.
 • Επανεκπαίδευση της ισορροπίας, της σταθερότητας και της ακρίβειας των κινήσεων του ισχίου.

Όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται αδυνατίζουν και δεν λειτουργούν σωστά στην υποστήριξη και την κίνηση του σώματος. Οι μύες του ποδιού σας είναι σίγουρα αδύνατοι γιατί δεν τους χρησιμοποιείται πολύτον τελευταίο καιρό εξαιτίας των προβλημάτων στο ισχίο. Το χειρουργείο που κάνατε διόρθωσε με τον καλυτερο τρόπο το πρόβλημα του ισχίου αλλά η αδυναμία των μυών θα παραμείνει αν δεν ακολουθήσετε το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Η φυσικοθεραπεία θα ξεκινήσει μέσα στο νοσοκομείο την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο και περιλαμβάνει περπάτημα με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, και κάθισμα στην καρέκλα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

Για τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση πραγαματοποιείται η επούλωση του χειρουργείου και πρέπει να είστε προσεκτικοί για την αποφυγή εξαρθρήματος του ισχίου.

Γενικά αποφεύγετε:

 • Κάμψη του ισχίου πάνω από 90°
 • Στροφή του ποδιού προς τα μέσα ή έξω
 • Σταύρωμα των ποδιών
 • Ξαπλώνετε στο κρεβάτι ανάσκελα με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, ώστε τα γόαντα να μην εφάπτονται
 • Να κοιμάστε στο πλάι. Μετά από 6 εβδομάδες μπορείτε να ξαπλώνετε στο πλάι με ένα μαξιλάρι αν’αμεσα στα γόνατα.
 • Χρησιμοποιείτε καθίσματα υψηλότερα από το γόνατό σας με μπάτσα. Αποφεύγετε πολυθρόνες, καναπέδες, σκαμπώ.
 • Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή την καρέκλα μετατοπιστείτε στην άκρη τους.<κρατάτε το χειρουργημένο σκέλος μπροστά από το άλλο κατά την έγερση. Αποφεύγετε χαμηλά κρεβάτια ή καθίσματα.
 • Χρσιμοποιείτε τις πατερίτσες σας όπως σας έχει υποδειχτεί. Μην περιστρέφεστε στο χειρουργημένο σκέλος. Κάνετε μικρά βήματα όταν στρίβετε.
 • Χρησιμοποιείτε το ανυψωτικό τουαλέτας.
 • Χρησιμοπιοείτε το ντους και μην κάθεστε στην μπανιέρα. Μη σκύβετε να πλύνετε τα πόδια σας. Χρησιμοποιείτε σφουγγάρι με μακριά λαβή.
 • Μη σκύβετε, σταυρώνετε ή λυγίζετε υπερβολικά τα πόδια όταν ντύνεστε. Χρησιμοποιείτε βοιηθήματα με μακριές λαβές.
 • Μην σκύβετε για να πιάσετε αντικείμενα από το έδαφος. Χρησιμοποιείτε βοηθητικά με μακριές λαβές ή εκτείνετε το χειρουργημένο σκέλος.
 • Μην οδογήσετε τις πρώτες 4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μπαίνετε στο αυτοκίνητο με προσοχή αποφεύγοντας κάμψη στο ισχίο. Χρησιμοποιείται ένα μαξιλάρι για ανύψωση του καθίσματος.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Μετά το χειρουργείο είναι σημαντικό να κάνετε συγκεκριμένες ασκήσεις στο σπίτι ώστε με ασφάλεια να δυναμώσετε τους μυς γύρω από το ισχίο και να βελτιώσετε το εύρος κίνησής του.

ΑΝΤΛΙΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Κινήστε τον άκρο πόδα προς τα πάνω και κάτω εναλλάξ στα δύο σκέλη. Αυτή η άσκηση είναι πολύ καλή για την αποφυγή οιδήματος του ποδιού και θρόμβων μέαα στα αγγεία. Θα πρέπει να γίνεται περίπου 1000 φορές την ημέρα.

ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ

Σφίξτε αργά τον τετρακέφαλο με το σκέλος σε έκταση και κρατήστε τη σύσπαση μετρώντας αργά ωςτο 10.

ΙΣΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΓΛΟΥΤΙΑΙΩΝ
Σφίξτε αργά τους μυς των γλουτών και κρατήστε τη σύσπαση μετρώντας αργά ως το 10.

ΑΠΑΓΩΓΗ
Φέρτε το ένα σκέλος προς τα έξω διατηρώντας την επιγονατίδα σε ουδέτερη θέση. Επαναφέρτε το σκέλος στο μαξιλάρι. Επαναλάβετε με το άλλο σκέλος.

ΛΙΣΘΗΣΗ ΠΤΕΡΝΩΝ
Κάμψετε το γόνατο και φέρτε την πτέρνα προς τον γλουτό. Κρατήστε για 5 δυετερόλεπτα και επαναφέρετε σε έκταση. Επαναλάβετε νε το άλλο σκέλος.

ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ
Τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω απότο σκέλος. Εκτείνατε το σκέλος. Κρατήστε το για 10 δευτερόλεπτα και επαναφέρετε.

ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΑΓΩΓΗ
Ξαπλώστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Φέρετε αργά το σκέλος προς το ταβάνι. Επαναφέρετε το σκέλος στο μαξιλάρι.

Το Metropolitan σας δίνει τη δυνατότητα μετά τη 2η μετεγχειρητική εβδομάδα να ακολουθήσετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης στο χώρο του υπερσύγχρονου Φυσικοθεραπευτηρίου της Κλινικής μας και πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό σας. Αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις καθημερινές σας δραστηριότητες και να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο βαθμό τα οφέλη της αρθροπλαστικής επέμβασης στο ισχίο σας. Η διάρκεια αυτού του προγράμματος είναι 5-7 εβδομάδες με μία συχνότητα 2-3 συνεδριών φυσικοθεραπείας ανά εβδομάδα. Μετά το τέλος της αποκατάστασης γίνεται μία μέτρηση που ονομάζεται πελματογράφημα για να αξιολογήσουμε τις δυνάμεις που ασκούνται στα κάτω άκρα τόσο στη βάδισή σας όσο και όταν βρίσκεστε στην όρθια θέση. Στην περίπτωση αποκλίσεων από τις φυσιολογικές τιμές υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης πόνου και επιπλέον επιβάρυνσης των ισχίων και όλων εκείνων των κατασκευών που τα στηρίζουν. Με το πελματογράφημα αναλύουμε με ακρίβεια αυτήν την ασυμμετρία και εφόσον κριθεί απαραίτητο κατασκευάζουμε εξειδικευμένα ορθοτικά πέλματα που θα τα φοράτε μέσα στα υποδήματά σας και τα οποία θα προσφέρουν καλύτερη στήριξη και εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στα ισχία σας. Το κόστος του «πακέτου» των 15 συνεδριών φυσικοθεραπείας, του πελματογραφήματος και της κατασκευής των ορθοτικών πελμάτων ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ.

Και να θυμάστε πάντοτε: ο γιατρός σας και ο φυσικοθεραπευτής σας είναι εκπαιδευμένοι και βρίσκονται στο πλευρό σας με σκοπό να αποκτήσετε ένα λειτουργικό ισχίο χωρίς πόνο. Η πραγματική όμως μετεγχειριτική επιτυχία μετά την αρθροπλαστική του ισχίου εξαρτάται και από εσάς και κυρίως από το πόσο συστηματική θα είστε με τις ασκήσεις σας και πόσο πιστά θα ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.

Καλή Επιτυχία και καλή Υγεία !